
Teken op de muren waar schakelaars, stopcontacten en lichtpunten gaan komen (of laat dit doen door je elektricien). Bekijk goed waar je alles gaat plaatsen vooraleer je gaat uittekenen (volg plan) Slijp de sleuven uit waar de kabels in de muur komen. Slijp ook rondom de schakelaars en stopcontacten om de inbouwdozen te kunnen plaatsen. Kap nu alle sleuven, schakelaars en stopcontacten uit. Zorg dat je voldoende diep uitkapt maar zeker niet helemaal door de muur heen gaat.
Plaatsen van inbouwdozen
Nadat alles is uitgekapt kan je beginnen met het plaatsen van de inbouwdozen. In deze kunststof dozen kan je alle kabelbuizen laten aankomen. Als dan eenmaal de bepleistering klaar is kunnen de stopcontacten en schakelaars eenvoudig in deze dozen aangesloten en gemonteerd worden. Zet de dozen vast met mortel en laat de voorkant een 5 tot 10mm uit de muur komen. Zorg dat ze op de juiste hoogte komen. Voor stopcontacten meestal tussen de 20 en 30cm en voor schakelaars meestal tussen de 100 en 120cm vanaf de afgewerkte vloer (opgelet het betondek is meestal 20cm lager dan de afgewerkte vloer). Blijf ook ongeveer 15cm van deuropeningen.
Trekken van kabels
Vroeger werden eerst harde PVC-buizen gelegd en daarna kabels erdoor getrokken. Tegenwoordig gebruikt men vooral flexibele buizen waarin de kabels al zijn voorgetrokken. Dit versnelt het proces aanzienlijk omdat het trekken van kabels niet meer nodig is, maar vooral omdat de buizen flexibel zijn en dus eenvoudig te plaatsen.
Er zullen enorm veel kabels samenkomen aan de zekeringkast, houd er rekening mee dat je steeds elke kabel moet terugvinden. Dus schrijf op elke kabel een nummer en noteer deze nummers ook op het plan.
Voor het aansluiten van de meterkast op de zekeringkast is een speciale dikkere kabel nodig. Vraag informatie aan je elektricien.
Stopcontacten
Om normale stopcontacten aan te sluiten kan je best gebruik maken van flexibele buis met 3 x 2,5mm (VOB 3 G 2,5). Dit wil zeggen dat er drie geïsoleerde koperen geleiders met een diameter van 2,5mm in de buis zijn voorgetrokken. Voor het aansluiten van kookfornuis, wasmachine, oven, enz. kan het zijn dat je 4 tot 6mm nodig hebt.
Bij het plaatsen van de buis in de inbouwdozen verwijder je ongeveer 10cm van de flexibele buis. Buig daarna deze 10cm ontblote draden zodat ze niet uit de buis getrokken kunnen worden.
Hierbij vertrekt de kabel vanuit de zekeringkast en gaat naar het eerste stopcontact van een groep. Van daaruit vertrekt weer een kabel naar het volgende stopcontact in de groep. Een groep mag uit maximaal 8 stopcontacten bestaan. Groeperingen worden meestal per ruimte gemaakt, opgelet; voor badkamers gelden andere regels. Bekijk uw plan en overleg met uw elektricien.
Dit is een heel ander systeem. Elke stopcontact heeft een aparte kabel naar de zekeringkast. Dit betekent dat er veel meer kabels nodig zijn voor dit systeem.